Így kezdj neki a válogatásnak

A síelés élményét könnyen tönkreteheti, ha nem elég körültekintően választjuk meg a sílécünket, ezért összeszedtünk néhány olyan szempontot, amiket az árcímke és a szimpátia mellett szintén fontos mérlegelni a döntés során.

Általánosságban elmondható, hogy akkor megfelelő a síléc, ha a hossza a vállunk és fejünk teteje közé esik. A haladó vagy profi síelőknek érdemes eltérniük ettől az ökölszabálytól, és a testmagasságukkal megegyező hosszúságú, vagy tudásszintjüknek megfelelően akár 10-20 cm-rel hosszabb sílécet is választhatnak.

Ideális sílécméret a testmagasság függvényében

A megfelelő hosszúságú síléc kiválasztását azonban nemcsak a magasságunk vagy a sítudásunk befolyásolja, hanem az is, hogy milyen fajta pályán szeretnénk használni a lécet.

Az All-round sílécek a hagyományos pályasízéshez, közepes kellemes tempóhoz ajánlottak, míg az All-mountain lécek leginkább különböző hó- és terepviszonyok között tehetnek jó szolgálatot. A Freestyle sílécek alapvetően ugratásokra, figurákra, a Freeride lécek pedig könnyű szerkezetükkel a szűzhavas lejtőkre lettek kitalálva. Rövidebb ívekre a Slalomcarver, míg hosszabb ívekre és a sebesség szerelmeseinek a Racecarver síléceket ajánljuk. 


Ugrás a tetejére