Kisokos síléc választáshoz - mire figyelj a méreten túl?

A megfelelő felszerelés beszerzése az egyik legfontosabb lépés ahhoz, hogy élvezni tudd a síelést és biztonságosan mozoghass a hóban. Ha nem elég körültekintően választasz sílécet, az könnyen tönkreteheti az egész élményt, ezért a vásárlás során több szempontot is mérlegelni kell. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tulajdonságokat, és tanácsot adunk arra is, hogyan tudod néhány lépésben megtalálni az igényeidnek leginkább megfelelő léceket.

Ezek a jellemzők fontosak síléc választáskor

Vásárláskor érdemes a specifikációk szintjén is alaposabban megismerni a síléceket, hogy azok megfelelően illeszkedjenek a síelési stílusodhoz és a képességeidhez. A síléc mérete az egyik elsődleges szűrési szempont, viszont a hossz mellett lényegesek lehetnek többek között a szélességi paraméterek, a lécek rugalmassága, fordulékonysága, valamint a profiljuk is.

Síléc hossza

Síléc hossza méret táblázat

Azért fontos jól megválasztani a síléc hosszúságát, mert alapvetően ez határozza meg, hogy mennyire könnyen tudod majd irányítani azt és hogy mennyire gyors sebességet tudsz elérni vele. Minél hosszabb egy léc, általában annál stabilabb gyors tempónál, de nehezebb is manőverezni vele, mint egy rövidebbel.

Általános irányelvként elmondható, hogy akkor megfelelő a síléc hossza, ha annak a csúcsa a vállad és a fejed teteje közé esik. Az, hogy ezen a sávon belül pontosan mekkora síléc kell neked, több dolog függvénye: a testmagasságod mellett számít a súlyod, a tudásszinted, a síelési stílusod, de még a hóviszonyok is befolyásolhatják a választást. Például ha haladó vagy profi szinten síelsz, valószínűleg hosszabb sílécre lesz szükséged.

Rövidebb, inkább a vállhoz közelítő síléc méret ideális, ha:
  • kezdő-, alap- vagy középhaladó szinten síelsz
  • a magasságodhoz képest az átlagosnál alacsonyabb testsúllyal rendelkezel
  • inkább a nyugodt tempót preferálod
  • rövid és gyors kanyarokkal síelsz
  • hagyományos, camber profilú lécet szeretnél rocker előhajlítás nélkül

Hosszabb, inkább a fejtetőhöz közelítő síléc méret ideális, ha:
  • haladó vagy profi szintű sítudással rendelkezel
  • a magasságodhoz képest az átlagosnál nagyobb a testsúlyod
  • a nagyobb sebességet és a hosszú íveket kedveled
  • gyakran kimerészkedsz a pályán kívülre is
  • felhajlított, rocker típusú sílécet szeretnél

Síléc szélessége

A sílécek szélességét jellemzően három mérési pontban szokták megadni milliméterben:
  • a tetején (csőrszélesség),
  • a középen (derékszélesség),
  • az alján (farokszélesség).
A mi weboldalunkon például a következő formátumban találod ezeket a dimenziókat a sílécek adatlapjain: 132,5/86/115,5 (csőr/derék/farok). A három paraméter közül a legtöbb síelő számára a középső szám, vagyis a kötés alatti, ún. derékszélesség a legfontosabb mutató, és ahol nincs feltüntetve mindhárom érték, általában ezt használják a sílécek szélességének megadására.

A szélességnek alapvetően a hóviszonyok szempontjából van döntő szerepe. Minél szélesebb egy síléc, egy por-/mélyhavas terepen annál könnyebben csúszik a hó tetején, mivel a nagyobb felületen jobban eloszlik a síelő súlya. Ezért ha nagyobbrészt mélyebb havas terepen tervezed a síelést, a skála szélesebb végén, 100 mm feletti derékszélességű lécek között érdemes nézelődni. Ezek a típusok bár jól teljesítenek kezeletlen terepen, nehezebben irányíthatóak és nagyobb erőfeszítés szükséges a kanyarodáshoz.

A keskenyebb (általában 73 mm alatti derékszélességű) sílécek ezzel szemben leginkább ratrakolt talajra (kemény hófelületre), kezelt pályára valók. Kiválóan alkalmasak carvingra, mivel könnyű őket az élükre állítani és gyors élváltást tesznek lehetővé, normál használatra és versenyzésre is jók. A pályán kívül viszont általában nehezen lehet velük közlekedni, ugyanis könnyen elmerülhetnek a mélyhóban.

A kettő közötti, közepes derékszélességek általában az all-mountain sílécekre jellemzők, amik kombinálva a szélességből adódó előnyöket és az irányíthatóságot, képesek a síelőt a pályán és a pályán kívül is kiszolgálni.
Egy ideális világban azt javasolnánk, hogy vegyél egy keskeny lécet a pályán való carvingoláshoz, vigyél magaddal egy széles sílécet a porhavas napokra, és szerezz be egy szép all-mountaint a változó körülményekhez és terepviszonyokhoz. Sokaknak azonban nem adatik meg ez a luxus, ezért azt tanácsoljuk, hogy a vásárlás előtt gondold át, elsősorban hol és hogyan tervezed használni a lécet, és olyan típust válassz, ami az adott körülmények között a legjobban teljesít.

Síléc rádiusza (fordulékonyság)

A sí méreteivel szorosan összefügg a fordulékonysága is, ugyanis a léc dimenziói határozzák meg a rádiuszát: ez a mutató annak a körnek a sugarát jelöli, amit akkor kapunk meg, ha a síléc íveltségét képzeletben meghosszabbítjuk.
Síléc rádiusza
Ahogy a képen is látható, minél nagyobb eltérés van egy léc csőr-, derék- és farokrészén mért szélessége között, vagyis minél piskótaszerűbb a deszka alakja, annál rövidebb lesz a fordulási sugara. Minél kisebb ez a rádiusznak nevezett érték, annál rövidebb íven lehet fordulni a síléccel 45 fokos szögben az élére döntve.

A gyártók a rádiuszt általában R-rel szokták jelölni a lécek felső felületén, és méterben adják meg. A rádiusz értéke alapján három kategóriát különböztethetünk meg:
  • Rövid sugarú lécek (<14 m): könnyebben fordulnak, így rövid kanyarokra és alacsonyabb sebességhez ajánlottak.
  • Közepes (14-17 m) sugarú lécek: közepes kanyarokra, általában a közép és haladó szintű sítudással rendelkezők számára ideálisak.
  • Hosszú (>17 m) sugarú lécek: inkább hosszú ívekre ajánlottak, mivel lassabban kanyarodnak, ugyanakkor kevésbé hajlanak meg, ezért stabilabbak nagyobb sebesség esetén.

Profil

Vásárláskor érdemes a síléceket oldalnézetből is megvizsgálni, ugyanis a profil jelentős hatással lehet a teljesítményre. Ha a léc csőre vagy a farka elhajlik a talajtól, az közelebb hozza egymáshoz az érintkezési pontokat, vagyis rövidebb lesz az ún. effektív él, ami miatt a ténylegesen mért hossznál rövidebbnek érezzük a síléceket.
Síléc effektív éle
Három fő profil típust különböztethetünk meg: Camber, Rocker és Flat. A mai lécek többsége valójában már ezeknek a profiloknak valamilyen kombinációját alkalmazzák. Egyik profil sem jobb, mint a többi, ezért ez esetben is az egyéni szempontok alapján érdemes választani közülük.

Camber (Full Camber)

A Camber profil a hagyományos kialakítást jelöli, amiben a síléc középső része emelkedik el a talajtól. Mivel a görbületnek köszönhetően a síelő súlya egyenletesen oszlik el a lécen, ez a kialakítás jobb éltartást biztosít, ugyanakkor nehezebb irányíthatósággal is jár. A Camber síléceket sípályán való síelésre tervezték, porhóban vagy változó terepviszonyok között kevésbé hatékonyak.
Full camber síléc profil

Rocker (Full Rocker)

A Rocker lényegében a Camber kialakítás ellentéte: csak a síléc középső része érintkezik teljes mértékben a talajjal, a csőre és a farka pedig előbb ível felfelé, mint a hagyományos profilú léceknél. Ez a profil jobb lebegést és irányíthatóságot biztosít friss vagy mélyhóban, mivel megakadályozza, hogy a síléc elsüllyedjen vagy “megakadjon”. Az ilyen típusú sílécek az egyetlen érintkezési pontnak köszönhetően rendkívül jól manőverezhetőek és könnyen forgathatóak, ugyanakkor a pályán berezegnek és kevésbé stabilak.

A Full Rockerhez hasonlóan a Flat Rocker profilban sincs Camber görbület. Az ilyen típusok a lécek középső részén laposak, a csőrük és a farkuk pedig Rocker előhajlítással rendelkezik. Ez a profil teljesítményben a teljes Rocker és a Tip & Tail Rocker (Rocker/Camber/Rocker) között helyezkedik el. Az előbbihez képest valamivel jobb éltartást biztosít kemény terepen, de ennek érdekében nem kell feláldozni a fordulékonyságból és a pályán kívüli használhatóságból.
Full rocker síléc profil

Tip Rocker (Rocker/Camber)

A Tip Rocker profilú lécek esetében a csőr hajlik el a talajtól, míg a középső és a farokrész Camber kialakítással rendelkezik. Az előhajlítás növeli a síléc kezelhetőségét, könnyebb megindítani vele a kanyart, különösen azokon a terepeken, ahol vastagabb vagy puhább a hóréteg. Ugyanakkor keményebb, jeges pályákon vagy merészebb síelési stílus esetén a Tip Rocker kialakítás érezhetően visszavetheti a stabilitást és a sebességet. Az előhajlítás mértéke ennél a profilnál a tervezett felhasználástól függően jellemzően 5-30% közé esik. 
Tip rocker síléc profil

Tip & Tail Rocker (Rocker/Camber/Rocker)

A Tip & Tail Rocker profilnál csak a középső rész Camber, a lécek csőre (tip) és farka (tail) előhajlítással rendelkezik, ami könnyű irányíthatóságot tesz lehetővé, különösen a kanyarodás során. Mivel ezeknek a síléceknek mindkét vége felemelkedik, jól teljesítenek mély- és porhóban, valamint ideálisak ugratásokhoz és síakrobatikázáshoz. A Tip & Tail Rocker profil “megbocsátóbb” a kezdők hibáival szemben, valamint sokoldalúságot biztosít, így jó választás lehet azoknak, akik változó hóviszonyokra keresnek felszerelést. Ugyanakkor ennek a típusnak is vannak korlátai: keményebb talajon vagy gyorsabb tempónál kevesebb stabilitást biztosítanak, mint a hagyományos kialakítású sílécek.
Tip & tail rocker síléc profil

Síléc keménysége (rugalmasság)

A síléc keménysége, rugalmassága alatt azt értjük, hogy mennyire puha vagy merev az adott léc, mindez pedig meghatározza a sí teljesítményét egyenetlen, természetes terepen. A lécnek el kell nyelnie a hó hatását, de elég merevnek is kell lennie ahhoz, hogy ne törjön el.
A rugalmasság többféle módon határozható meg, de a gyártók jellemzően a hosszirányban, vagyis a csőrtől a farokig mért hajlékonyságot tüntetik fel a specifikációkban. A minősítések nem szabványosítottak, így márkánként eltérőek lehetnek.

Puhább lécek

A lécek általában a csőr és a farok felé puhábbak, ami lehetővé teszi, hogy a síléc könnyebben hajoljon, amikor bukkanókon vagy emelkedőkön siklasz át. A lágyabb sílécek engedékenyebbek és egyszerűbben irányíthatók, viszont ha egy sí túl puha, instabilnak fogod érezni. Nagyobb sebességnél ugyanis a lágyabb sílécek elkezdenek beremegni, így nehezebb lesz manőverezni velük.

Merevebb lécek

A merevebb sílécek stabilabbak és erősebbek, de több erőt és megfelelő technikát igényelnek a síelők részéről. Mivel jobb az élfekvésük, nem pattannak ki a hóból, vagy ha mégis, gyorsabban térnek vissza. Azonban ha a síléc túl merev, nehézséget okozhat az irányítása a kanyarokban, a bukkanókon vagy emelkedőkön, valamint a puhább vagy mélyebb hóban.

Az, hogy számodra milyen az ideális rugalmasság, több tényezőtől függ, beleértve a testmagasságot, a súlyt, a síelési stílust és a sítudás szintjét. Ha alacsonyabb vagy, könnyebb testalkatú, kezdő vagy alapfokú tudással rendelkezel, vagy óvatosabban síelsz, akkor a puhább darabok közül érdemes válogatnod, ugyanis egy merevebb sílécet valószínűleg nehezebben tudnál irányítani. Ha nagyobb testmagassággal és/vagy testsúllyal rendelkezel, haladó szinten vagy agresszívebb módon sízel, akkor inkább a rugalmassági spektrum merevebb vége lehet megfelelő neked.

Síléc fajták

A gyártók számos kategóriát különböztetnek meg aszerint, hogy milyen terepre vagy felhasználásra ajánlják a síléceket, de léteznek kifejezetten nők és gyerekek számára készített felszerelések is.

Allround

Az Allround sílécek elsősorban kezelt pályára, lazább pályasízéshez, kellemes, közepes és mérsékelten gyors tempóhoz ajánlottak. Az ilyen típusú lécek általában lágyabbak, illetve könnyebb velük fordulni és rövid, lendületes kanyarokat venni. Az Allrounderek kevesebb energiabefektetést igényelnek és megbocsátóak a hibákkal szemben, így kezdőtől a haladó szintig ajánlottak.

Slalomcarver

A Slalomcarver sílécek szintén kezelt pályára valók, ugyanakkor nagyobb sebességhez rövid ívekre, könnyű kanyarodásra javasoltak. Fordulékonyságuk elsősorban a rövid sugárnak köszönhető, de mivel merevebbek, mozgatásuk megfelelő erőt és technikát igényel, ezért inkább haladó síelők számára ajánljuk őket. Ha Slalomcarver típust szeretnél, érdemes 10-20 cm-rel a testmagasságod alatti tartományban keresgélned.

Racecarver

A Racecarver vagy Giant Slalom (GS), azaz óriás-műlesikló sílécek kezelt pályára, gyors tempóhoz, közepes és hosszú ívekre ajánlottak. A merev, robosztus kidolgozás miatt a Racecarverek irányítása jó fizikumot és megfelelő tudást igényel, ezért kifejezetten gyakorlott sízők számára lehet jó választás ez a kategória. Ha ilyen lécet keresel, általában a száj- és fejtető közötti hosszúságban érdemes gondolkodni.

All-mountain

Az All-mountain lécek leginkább különböző hó- és terepviszonyok között tehetnek jó szolgálatot, ugyanis ezek a lécek sípályán és rendezetlen terepen egyaránt jól használhatók. A 74 és 94 mm közötti derékszélességgel, valamint különböző mértékű Rocker előhajlításokkal is találhatsz léceket ebben a kategóriában, amik lehetővé teszik a könnyű és gyors fordulást, de a puhább havon biztosítják a lebegés érzését is. Az All-mountain lécek hosszát a profil figyelembevételével érdemes meghatározni, de ennél a típusnál általánosságban 5-15 cm-rel javasolt a magasságod alá menni.

Freeride (Big-mountain)

A Freeride sílécek pályán kÍvül, szűz terepre, mélyhóra valók leginkább haladó síelők számára. Ezek a lécek nagyobb derékszélességüknek köszönhetően nem süllyednek el a friss hóban. A hosszú és megerősített kidolgozás gondoskodik a stabilitásról, és általában rezgéscsillapító anyagok biztosítják az irányíthatóságot nagy sebesség mellett is.

Backcountry Touring (Alpine Touring)

A Backcountry Touring sílécekként is ismert alpesi túrasík kifejezetten sítúrázásra lettek kialakítva, így lejtmenetre és hegymászásra egyaránt alkalmasak. Lényegesen könnyebbek, mint a pályára tervezett sílécek, de mind a súlyuk, mind a szélességük szélesebb skálán mozoghat. A szélesebb, nehezebb változatokat általában téli/mélyhavas, míg a vékonyabb, könnyebb darabokat inkább tavaszi/hosszabb túrázáshoz használják. Erre a célra hosszabb, jellemzően testmagasság körüli vagy annál hosszabb síléceket szoktunk javasolni.

Snowblade

A Snowblade kategória (más néven hókorcsolya vagy síkorcsolya) valójában rövid és széles síléceket jelöl. Előfutára a Kneissl gyártó által a ‘90-es években bemutatott, jetiről elnevezett Bigfoot volt, ami szokatlan grafikával és kialakítással egy nagy lábat formázott. A Snowblade-ek nagyon kicsi rádiuszuknak köszönhetően könnyen fordulnak, így kezdőknek jó választás lehet, de egyúttal kevésbé stabilak is, mint a “normális” méretű sílécek. Ez a típus kezelt pályára való, nem alkalmas nagyobb tempóra és mélyhóra sem.

Freestyle (Twin-tip)

A Freestyle sílécek alapvetően síakrobatikázásra lettek kitalálva. Jellemző rájuk a robosztus anyaghasználat a léc védelme érdekében, valamint az ún. Twin-tip kialakítás, vagyis a felhajlított csőr és farok, ami előre és hátrafelé egyaránt garantálja a szórakozást a hóban. Akkor válaszd ezt a típust, ha ugratni, figurázni szeretnél az erre a célra kialakított síparkokban, félcsövekben vagy rámpákon. Ehhez viszont a pályasíknél hosszabb lécek ajánlottak.

Női sílécek

Léteznek kifejezetten nők számára készített sílécek is. Ezekre a típusokra a nőiesebb design mellett jellemző, hogy a gyártók a hölgyek testi adottságaihoz jobban illeszkedő, könnyebb és puhább felépítéssel alakították ki. A nők esetében egy adott testmagassághoz ugyanis általában alacsonyabb testsúly társul, mint a férfiaknál, ezért kevesebb erőt fejtenek ki a lécekre. A puhább kialakításnak köszönhetően a női síléceket könnyebb meghajlítani és irányítani, de mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a hölgyek ne válogathatnának az unisex sílécek között.

Gyerek sílécek

A gyerekeknek szánt síléceket úgy tervezték, hogy azokkal könnyebb legyen megtanulni síelni és fejleszteni a sítudást. A gyerek lécek rugalmasabbak és puhábbak, mint a felnőttek, a fiú és lány változatok között viszont - a designt leszámítva - nincs érdemi különbség.

A “mekkora síléc kell a gyereknek” kérdésre ökölszabályként elmondható, hogy a síléc csúcsának valahova a váll és a homlok vonala közé kell esnie. Az viszont, hogy mi számít ideális gyerek síléc méretnek ezen az intervallumon belül, elsősorban a kis síelőtök testmagasságától és a tudásszintjétől függ, de a terepet és az átlagtól eltérő testsúlyt is érdemes számításba venni.

Junior sílécek

A gyerek változatok mellett meg kell említenünk a junior sílécek kategóriát is, amiket a felnőttekhez képest szintén rövidebb hossz (110-150 cm), nagyobb rugalmasság és kisebb derékszélesség jellemez. Ezek a lécek a kialakításukból adódóan megfelelhetnek a kezdő síelők igényeinek is, de a körülbelül 170 cm testmagasság vagy 70 kg testsúly feletti síelők számára már nem biztosítanak kellő stabilitást.

Állapot

A sífelszerelés beszerzésekor több szempontból is érdemes szétnézni a használt darabok között:
  • Kisebb befektetéssel vághatsz bele a síelésbe, hiszen már annyi pénzből is megfelelő állapotú és tudású lécet vásárolhatsz, amennyit egy szezon alatt bérlésre fordítanál.
  • Drágább modellekhez juthatsz hozzá az új árának töredékéért.
  • Olyan korábbi megjelenésű, de tudásban tökéletesen megfelelő típusokat találhatsz, amik új állapotban már nem érhetők el.
  • Újrahasznosítás révén segíthetsz csökkenteni a kidobott sílécek mennyiségét és a szektor ökológiai lábnyomát.
Fontos azonban, hogy amikor használt sílécet vásárolsz, alaposan vizsgáld meg azok állapotát. Ellenőrizd a kötéseket, a síléc talpát és felületét, valamint az éleit is. Hogy ebben a vásárlók segítségére legyünk, a Snowillnél 4 különböző kategóriába soroltuk be a kínálatunkban elérhető használt síléceket a felső felületük, valamint a talpuk állapota és a kantni (él, perem) vastagsága alapján, ezeket az információkat pedig a termékek adatlapján is feltüntetjük.
 

Kategória

“A” kategória

“B” kategória

“C” kategória

“D” kategória

Állapot

Újszerű

Megkímélt

Többet használt

Hibás

Felső felület állapota

Szinte hibátlan

Néhány apróbb esztétikai sérülés látható (karcolások, kopások, lepattanások)

Több, a használatból fakadó esztétikai sérülés látható (karcolások, kopások, lepattanások)

A sílécnek van olyan fizikai sérülése, amely gazdaságosan nem javítható

Talp állapota

Karcolásoktól mentes

Karcolásoktól mentes

Karcolásoktól mentes

Kanti (él) vastagsága

A gyári érték legalább 80%-a, sokszor élezhető

A gyári érték legalább 60%-a, sokszor élezhető

A gyári érték kb. 60%-a, még több szezonon keresztül használható

Kevesebb, mint a gyári érték 30%-a, legfeljebb még néhány alkalommal élezhető

Síléc állapota
 
A fenti besorolásoktól függetlenül a kínálatunkban elérhető összes használt síléc szerkezetileg megfelelő állapotban van, és teljes mértékig alkalmas a biztonságos használatra. Léceinket a szezonra felkészítve, frissen élezve és waxolva, valamint a legtöbb modell esetében kérésre díjmentes síkötés beállítással adjuk át.

Így válassz sílécet néhány egyszerű lépésben

Fontos, hogy még a vásárlás előtt gondold át, mire szeretnéd használni a síléceket, milyen a síelési stílusod, és milyen hóviszonyokra számíthatsz. Ezek mellett számít a testmagasságod, a súlyod és a sítudásod szintje, amik szintén befolyásolják azt, hogy milyen léc lehet számodra ideális. Ha követed az alábbiakat, néhány egyszerű lépésben megtudhatod, milyen sílécek közül érdemes válogatnod.

1. Indulj az alapoktól - nem és kor

Kezdjük a legegyszerűbb kérdéssel: kinek keresel sílécet? Ha gyerkőcnek szeretnél felszerelést, kifejezetten a gyerek síléc kategória ajánlott. Ha esetleg 170 cm-nél alacsonyabb vagy 70 kg testsúly alatti kezdő síelőről van szó, érdemes a junior sílécek között is szétnézni. Ha felnőttekről beszélünk, az uniszex síléc kategóriában bármelyik nem képviselői megtalálhatják a számításukat, viszont léteznek direkt a nők számára készített sílécek is.
 

Kinek keresel sílécet?

Itt érdemes szétnézni:

Felnőtt férfinak

Férfi és uniszex sílécek

Felnőtt nőnek

Női sílécek / Férfi és uniszex sílécek

Gyereknek

Gyerek sílécek / Junior sílécek

2. Vedd figyelembe a testi adottságaid - magasság és testsúly

A fizikai jellemzők közül alapvetően a testmagasságból és a súlyból szoktunk kiindulni, ugyanis ezek nagymértékben meghatározzák, hogy milyen hosszúságú és keménységű lécekre lesz majd szükséged.

Mivel a síléc hosszának kiválasztásakor több más tényezőt is figyelembe kell venni, kiindulási pontként az alábbiakat javasoljuk:
  • Vegyél elő egy mérőszalagot, vedd le a cipőd és egyenesedj ki. Mérd meg a távolságot a padlótól az álladig, és jegyezd fel!
  • Mérd meg a teljes testmagasságod is a padlótól a fejed tetejéig, és jegyezd fel ezt a számot is!
  • A legtöbb esetben ez a két mért adat adja ki annak a tartománynak az alsó és felső határát, amin belül érdemes megválasztanod a síléc hosszát.
  • A testalkatnak akkor lehet fontos szerepe, ha a súlyod a magasságodhoz viszonyÍtva eltér a “normálistól”. Ha például a magasságodnak megfelelő átlagsúly alatt vagy, érdemes rövidebb, ellenkező esetben pedig hosszabb irányba gondolkodni.
 
A Snowill kínálatában hossz alapján az alábbi kategóriákból választhatsz:
 

80 cm alatti sílécek

100-109 cm közötti sílécek

130-139 cm közötti sílécek

160-169 cm közötti sílécek

80-89 cm közötti sílécek

110-119 cm közötti sílécek

140-149 cm közötti sílécek

170-179 cm közötti sílécek

90-99 cm közötti sílécek

120-129 cm közötti sílécek

150-159 cm közötti sílécek

180 cm és afeletti sílécek 

 

3. Fontos, hogy hogyan síelsz - sítudás és stílus

Kezdéshez és alapszintű sítudáshoz elsősorban az alacsonyabb, lágyabb, középen keskenyebb síléceket ajánljuk, hogy ne okozzon problémát a kanyarodás. Akkor is a rövidebb sílécek lesznek jobbak neked, ha a gyakorlottság ellenére az óvatos stílus jellemző rád, vagy a technikára és a manőverezésre fókuszálsz. Viszont, ha már magabiztosan és merészebben mozogsz a pályán, általában nagyobb sebességre és távolságra hajtasz, érdemes hosszabb, merevebb sílécet választanod, ami valamilyen erősítéssel is rendelkezik.

A sítudást a Snowillnél 1-től 10 pontig terjedő skálán szoktuk értékelni, ami alapján az alábbi öt szintet különböztetjük meg.

1-2. szint

Kezdő

Ha először állsz pályára, vagy bár volt már párszor síléc a talpad alatt, még tanulod a helyes kanyorodási technikát. 

3-4. szint

Alapfok

Ha már elsajátítottad az alapokat, de jellemzően óvatosan, mérsékelt tempóban siklasz le, illetve nem szívesen hagyod el a zöld és kék pályákat.

5-6. szint

Középhaladó

Ha már magabiztosan kanyarodsz, esetleg a pályán kívülre is kimerészkedsz, vagy erősebb carving és technikai tudásra szeretnél szert tenni. Ha a kék és bizonyos mértékig a piros pályákat is komfortosnak érzed, ratrakolt pályán akár már merészebben, a nehezebb pályákon viszont még mérsékelt sebességgel siklasz le.

7-8. szint

Haladó

Ha nehezebb pályákon is magabiztosan technikázol változó hóviszonyok között, legyen szó piros, fekete pályákról vagy szűzhavas terepről. Gyorsabb tempó esetén is kontrollált tudsz maradni, és jellemző rád, hogy a legtöbbször inkább agresszív módon, merészebb stílusban síelsz.

9-10. szint

Profi

Ha magas sebességnél is biztonságosan csúszol bármilyen terepen a hóviszonyoktól függetlenül. Erős technikával bírsz és az agresszív síelést preferálod. 

 

4. Számít a terep is - hóviszonyok és típus

Csak laza pályasízésre készülsz vagy az egész hegyet szeretnéd meghódítani, esetleg az egyéni sebességrekordodat tervezed megdönteni? Érdemes a vásárlás előtt átgondolni, hogy milyen hóviszonyokra számítasz vagy milyen célra keresel sílécet, és annak megfelelően kiválasztani a megfelelő típust.

Melyik jellemző rád?

Itt érdemes szétnézni:

Ha leginkább kezelt pályákon fogsz csúszni, és a kellemes, közepes tempót preferálod. 

Allround sílécek

Ha leginkább kezelt pályákon fogsz csúszni, de nagyobb sebesség jellemző rád és rövid íveken kanyarodsz.

Slalomcarver sílécek

Ha leginkább kezelt pályákon fogsz csúszni és nagyobb sebesség jellemző rád, de közepes és hosszú íveken kanyarodsz.

Racecarver sílécek

Ha változatos hó- és terepviszonyokra számítasz, és a kezelt pályán kívül rendezetlen terepre is kimerészkednél.

All-mountain sílécek

Ha szeretnéd felfedezni a hegyet és leginkább a pályán kívül, változatos terepen töltöd majd az időt.

Freeride (Big-mountain) sílécek

Ha nemcsak lejtmenetre készülsz, de a hegymászás is a terveid között szerepel.

Backcountry Touring (túra) sílécek

Ha figurázásokkal, akrobatikázással szeretnéd múlatni az időt a síparkokban.

Freestyle (Twin-tip) sílécek

 

5. Jöhetnek az egyéni igények

Síléc vásárláskor a fentieken túl természetesen számtalan egyéb szempont is felmerülhet, amiket érdemes mérlegelni. Arról nem is beszélve, hogy a preferenciák egyénről egyénre eltérhetnek. Lehet, hogy neked a design vagy a szín az egyik legfontosabb választási kritérium, esetleg az egyik síléc márka megrögzött híve vagy, míg mást teljesen hidegen hagy, hogy mi van a síléc felső felületén, csak ár-érték alapon szeretné a legjobb döntést hozni.

Mi, a Snowillnél igyekszünk mindenben támogatni, hogy megtaláld az igényeidhez leginkább passzoló sífelszerelést. Válogass kedvedre a síléc kínálatunkból: használd a szűrőket, nézd meg a termékekhez feltöltött részletes leírásokat, és ismerd meg a használt sílécek valós állapotát a feltöltött fotókból vagy tájékoztatókból! Ha pedig továbbra is bizonytalannak érzed magad, keress minket az elérhetőségeink valamelyikén, vagy látogass el a budapesti átvevőpontunkra, ahol a kínálatunk jelentős részét személyesen is megtekintheted.


Ugrás a tetejére